Takimi i parë për “shqelmimin” e Kongresit të III-të Mbarëkombëtar për 125 vjetorin e Kongresit të Korelianos dhe 112 vjetorit të Kongresit të Manastirit.

  FONDACIONI AKADEMIA ALTERNATIVE SHKENCORE RRËNJËT TONA Organizojnë: KUVENDI i 3të NDËRKOMBËTAR   Me rastin e 125 vjetorit të Kongresit të Korelianos (Kalabri) dhe 112 vjetorit të Kongresit të Manastirit   Takimi i parë për “shqelmimin” e Kongresit të III-të Mbarëkombëtar për 125 vjetorin e Kongresit të Korelianos dhe 112 vjetorit të Kongresit të Manastirit.…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES / BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR – Dr. Ing. Stefan PINGULI

KONGRESI I LUSHNJES –BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR Dr. Ing. Stefan PINGULI*   PËRMBLEDHJE Kongresi i Lushnjes është një nga ngjarjet më të mëdha historike të Kombit shqiptar, i cili arriti tre objektiva madhore: kushtetoi kufijtë shqiptarë nëpërmjet aktit të pavarësimit të plotë të tyre, zgjodhi qeverinë me këshillin e lartë prej 4 anëtarësh dhe…

Read more

Një mbishkrim dygjuhësh shqip dhe greqisht

Duke filluar me emrin grek DREJTËSI, dhe duke e konsideruar atë emër IVSTITIA, që na shfaqet më vonë në periudhën romake dhe duke qëndruar në kulturën helene mund ta identifikojmë këtë bust si perëndeshën, në një nga më të njohurat Themis, si Perëndeshën e Drejtësisë. Fusha: Gjuhësi Periudha : Antike Autori : Νίκος Στύλος Perkthyer…

Read more

Perseu Niko Stillo

Vetëm nga një shqyrtim përralle nga trevat e Epirit gjetëm lidhjet e drejtpërdrejtja të mitologjisë së lashtë(pasqyruar në tablonë e famshme të Pier Maniar, sot në Muzeun e Luvrit, (Çlirimi i Andromedës, 1679) me: përmbatjen e përrallës epirote,të dhënë në formë vjershe, me emrat e personazheve të mitit me gjuhën shqipe, me pasqyrimin e këtyre emrave shqip në element e objekteve…

Read more