REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Dashamir URUÇI

JUSUF URUÇI-LUFTËTAR I SHQUAR PËR MBROJTJEN E KUFIJVE SHQIPTARË Dashamir URUÇI*   PËRMBLEDHJE Në letrën nr.40, të datës 22 qershor 1878 të konsullit austro-hungarez Lipch, dërguar ambasadorit të Austro-Hungarisë në Stamboll, kontit Zichy njoftohet për nisjen në Prizren të një grupi delegatësh, ku bëjnë pjesë edhe Jusuf Uruçi si deputet i Shqipërisë. Më 19 qershor…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Xhevair LLESHI

APOSTUJT E KUVENDIT TË LUSHNJËS Xhevair LLESHI *   PËRMBLEDHJE Pa Kuvendin e Lushnjës do të humbte si në shkretëtirë pavarësia e Shqipërisë, e arritur nëntë vjet para Ngjarjes së Madhe. Pa Kuvendin e Lushnjës pavarësia do të kish mbetur nën rrebeshet e tmerrshme të kohërave që siç kishin kaluar nëpër Luftën e Parë Botërore,…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Ylli MYFTIU

KONGRESI I LUSHNJES DHE KONTRIBUTI I TIJ PËR NDËRTIMIN E SHTETIT DEMOKRATIK Ylli Myftiu*   PËRMBLEDHJE Kongresi i Lushnjës ka meritën historike të zgjidhjes përfundimtare të dy detyrave themelore të lëvizjes kombëtare: Së pari, të ruajtjes së sovranitetit dhe të tërësisë territoriale të Shqipërisë të njohur ndërkombëtarisht nga Konferenca e Londrës në vitin 1913. Së…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES / BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR – Dr. Ing. Stefan PINGULI

KONGRESI I LUSHNJES –BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR Dr. Ing. Stefan PINGULI*   PËRMBLEDHJE Kongresi i Lushnjes është një nga ngjarjet më të mëdha historike të Kombit shqiptar, i cili arriti tre objektiva madhore: kushtetoi kufijtë shqiptarë nëpërmjet aktit të pavarësimit të plotë të tyre, zgjodhi qeverinë me këshillin e lartë prej 4 anëtarësh dhe…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Prof.dr. Nebi DERVISHI

PËRPJEKJET E SHQIPTARËVE NË TREVAT LINDORE NË PERIUDHËN (1905-1913) Prof.dr. Nebi DERVISHI*   PËRMBLEDHJE Pas shtypjes së Lëvizjes së Pejës, Porta e Lartë i vijoi ndjekjet dhe persekutimet në Shqipëri. Ajo forcoi më tej regjimin e terrorit policor dhe politikën e mohimit të të drejtave kombëtare më elementare të shqiptarëve. Atdhetarët shqiptarë mbajtën qëndrim kritik…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Dr. Marela GUGA

KONTRIBUTI  I PREFEKTURËS  SË BERATIT NË MBAJTJEN  E KONGRESIT TË  LUSHNJES Dr. Marela GUGA*     PËRMBLEDHJE Shqipëria po ballafaqohej me situata  të rrezikshme ndërkombëtare deri në  humbje të pavarësisë së saj. Kjo për faktin se diplomacia evropiane nuk po i përmbahej zgjidhjeve të saj politike, duke vënë në rrezik kufijtë e saj etnikë dhe…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Prof. Elena KOCAQI

ÇËSHTJA E SHKODRËS DHE AUSTRIA-HUNGARIA 1912-1913 Prof. Elena KOCAQI*   PËRMBLEDHJE Ky punim synon që të trajtojë konfliktin midis Austro-Hungarisë dhe Malit te Zi për Shkodrën, që u zhvillua nga tetori i vitit 1912 deri në maj të vitit 1913. Shkodra me insistimin Austriak i takoi Shqipërisë politike por mbahej e rrethuar nga Mali i…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Astrit AVDULAJ

TRAKTATI I FSHEHTË I LONDRËS DHE ESAT PASHË TOPTANI Astrit AVDULAJ*   PËRMBLEDHJE Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë nga Ismail Qemali ishte shumë e rëndësishme për krijimin e një shteti shqiptar. Ky akt i kryer në kushtet kur si rezultat i Luftërave Ballkanike gati i gjithë territori ishte i pushtuar nga ushtritë e fqinjëve veriorë…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Akad. Prof. Dr. Apollon BAÇE

LETËR E STUDENTËVE SHQIPTARË TË UNIVERSITETIT TË VJENËS DËRGUAR PRESIDENTIT AMERIKAN WILSON NË 15 DHJETOR 1918 Akad. Prof. Dr. Apollon BAÇE*   PËRMBLEDHJE Pas shpërbërjes së Perandorisë Osmane dhe fitimit të Pavarësisë Kombëtare (28.11.1912), Shqipëria u njoh si shtet i pavarur më 22 janar 1913 (Konferenca e Ambasadorëve në Londër), por gjysma e saj kishte…

Read more

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Dr. Niko FERRO

PATRIOTIZMI I POPULLIT TË LUSHNJËS NË MBËSHTETJE TË KONGRESIT KOMBËTAR Dr. Niko FERRO*   PËRMBLEDHJE Po e nisim artikull tonë me disa pyetje. Si ishte atmosfera në qytet në kohën kur u zhvillua Kongresi Kombëtar në vitin 1920? A ka dëshmi për këtë? Çfarë thuhet për këtë ngjarje? Çfarë kontributi dhanë lushnjarët në këtë Kongres?…

Read more

Pse u flijua Europa Pelazgjike?

EUROPA PELLAZGJIKE DHE FLIJIMI I SAJ “Europa Pellazgjike” u flijua në shek. 18-19. Lashtësia, ku gjetën burimin artet, shkenca, filozofia, format drejtuese të shtetit dhe lindën ideologjitë politike, ju atribuan tërësisht jugut të gadishullit ilirik, të emërtuar më vonë Greqia Antike. Nëse ne kërkojmë në legjendat e lashta, mitet historike apo shkrimet më të lashta…

Read more

Njeriu Parahistorik

1.1.1 Ç’është parahistoria Më parë se të shqyrtojmë kohën e lindjes dhe të zhvillimit të njeriut parahistorik, shtyhemi të dëftejmë se ç’është parahistoria që veç gërvishjeve nëpër muret e shpellave nuk trashëgon aq fakte sa të arrish ta sendërtosh atë. Gjithsesi, ka displina si gjeologjia që arrin të përshkojë abisalet e milionave vjetëve, po për…

Read more

Dodona Pellazgjike dhe Tomorri i saj

Në portën e faltores së Dodonës pellazgjike shkruhej se në botë mbizotërojne tre fuqi, mençuria, forca, fati. Përmëndësit e parë si OMIRI (Homeri) dhe Herodoti shpjegojnë emrin DODONA të marrë nga perënditë e vjetra pellazgjike. Fatthënësit e DODONËS quheshin siç e thamë më lart: Tomuri, fatthënat Tomure, Tomurosose. Këtë e verteton e ëma e Aleksandrit…

Read more

Apollonia

Blloqe guri me kende trapezoidale Çdo gurë, murë apo dhe fije bari ka në përmbajtjen e saj prej origjinës deri në të tashmen gjithçka. Thjesht ne duhet ti kqyrim dhe kështu mundemi të lexojmë njëra pas tjetrës elementët multidimensional prej të cilave përbëhet guri, muri, fija e barit apo dhe gjithçka tjetër. Ju ftojmë ti…

Read more