Tomorri Mal – Dëshmitar i Gjithësisë

Tomorri – mal që s’fle Mali i Tomorit është formuar së paku 65 milion vjet më parë dhe rri e qëndron, ashtu si e shohim apo e prekim sot, qysh të paktën 5-6 milion vjet, shumë më parë se njeriu të çfaqej mbi dhè, sikundër na poetizon i madhi Xhevair Spahiu se: Atios në det…

Pse u flijua Europa Pelazgjike?

EUROPA PELLAZGJIKE DHE FLIJIMI I SAJ “Europa Pellazgjike” u flijua në shek. 18-19. Lashtësia, ku gjetën burimin artet, shkenca, filozofia, format drejtuese të shtetit dhe lindën ideologjitë politike, ju atribuan tërësisht jugut të gadishullit ilirik, të emërtuar më vonë Greqia Antike. Nëse ne kërkojmë në legjendat e lashta, mitet historike apo shkrimet më të lashta…

Njeriu Parahistorik

1.1.1 Ç’është parahistoria Më parë se të shqyrtojmë kohën e lindjes dhe të zhvillimit të njeriut parahistorik, shtyhemi të dëftejmë se ç’është parahistoria që veç gërvishjeve nëpër muret e shpellave nuk trashëgon aq fakte sa të arrish ta sendërtosh atë. Gjithsesi, ka displina si gjeologjia që arrin të përshkojë abisalet e milionave vjetëve, po për…

Dodona Pellazgjike dhe Tomorri i saj

Në portën e faltores së Dodonës pellazgjike shkruhej se në botë mbizotërojne tre fuqi, mençuria, forca, fati. Përmëndësit e parë si OMIRI (Homeri) dhe Herodoti shpjegojnë emrin DODONA të marrë nga perënditë e vjetra pellazgjike. Fatthënësit e DODONËS quheshin siç e thamë më lart: Tomuri, fatthënat Tomure, Tomurosose. Këtë e verteton e ëma e Aleksandrit…

Gjuha Shqipe – Gjuha e parë bëlbëzuese e njerëzimit

GEGËNISHTJA, FIDANISHTJA E GJUHËS EVROPIANE Jo pak publicistë e shkrimtarë (I. Kadare, A. Koçollari, etj.), gjuhëtarë vendas e të huaj,  (E. Çabej, J. Kastrati, etj.), albanologë (G.Hahn, G.Majer, N.Jokli, H. Petersen, etj.) deri në njerëz të besimit fetar e të historisë (botimet e fundit me autor francez) ose të guximtares së re historiane, Elena Kocaqi…

Gruaja – Kodi i nderit të familjes Shqiptare

ETIMOLOGJIA DHE KUPTIMI I KONCEPTIT GRUA Termi Gea në greqisht që në shqip d.t.th tokë e merr kuptimin primar nga fjala “Gi” (gji), që në gr. d.m.th. tokë. Por që në fakt, sipas A. Kolës, ky koncept rrjedh apo vjen nga “Gji”- ri i femrës.[1] Pas Kaosit, thotë Hesoidi, u krijua “Gjea”, (gjoksmadhja), për të…

Gjama e burrave

Gjama e burrave është një traditë e lashtë që ka përcjell popullin shqiptar për disa shekuj në veçanti në Veri të Shqipërisë. Megjithatë, kjo traditë ka nisur të zhduket dhe të vetmit që po e mbajnë gjallë janë pleqtë e këtyre vendeve veriore. Gjamën e burrave e vajin e grave na e ka përshkruar me…