REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Dashamir URUÇI

JUSUF URUÇI-LUFTËTAR I SHQUAR PËR MBROJTJEN E KUFIJVE SHQIPTARË Dashamir URUÇI*   PËRMBLEDHJE Në letrën nr.40, të datës 22 qershor 1878 të konsullit austro-hungarez Lipch, dërguar ambasadorit të Austro-Hungarisë në Stamboll, kontit Zichy njoftohet për nisjen në Prizren të një grupi delegatësh, ku bëjnë pjesë edhe Jusuf Uruçi si deputet i Shqipërisë. Më 19 qershor…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Xhevair LLESHI

APOSTUJT E KUVENDIT TË LUSHNJËS Xhevair LLESHI *   PËRMBLEDHJE Pa Kuvendin e Lushnjës do të humbte si në shkretëtirë pavarësia e Shqipërisë, e arritur nëntë vjet para Ngjarjes së Madhe. Pa Kuvendin e Lushnjës pavarësia do të kish mbetur nën rrebeshet e tmerrshme të kohërave që siç kishin kaluar nëpër Luftën e Parë Botërore,…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Ylli MYFTIU

KONGRESI I LUSHNJES DHE KONTRIBUTI I TIJ PËR NDËRTIMIN E SHTETIT DEMOKRATIK Ylli Myftiu*   PËRMBLEDHJE Kongresi i Lushnjës ka meritën historike të zgjidhjes përfundimtare të dy detyrave themelore të lëvizjes kombëtare: Së pari, të ruajtjes së sovranitetit dhe të tërësisë territoriale të Shqipërisë të njohur ndërkombëtarisht nga Konferenca e Londrës në vitin 1913. Së…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES / BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR – Dr. Ing. Stefan PINGULI

KONGRESI I LUSHNJES –BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR Dr. Ing. Stefan PINGULI*   PËRMBLEDHJE Kongresi i Lushnjes është një nga ngjarjet më të mëdha historike të Kombit shqiptar, i cili arriti tre objektiva madhore: kushtetoi kufijtë shqiptarë nëpërmjet aktit të pavarësimit të plotë të tyre, zgjodhi qeverinë me këshillin e lartë prej 4 anëtarësh dhe…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Prof.dr. Nebi DERVISHI

PËRPJEKJET E SHQIPTARËVE NË TREVAT LINDORE NË PERIUDHËN (1905-1913) Prof.dr. Nebi DERVISHI*   PËRMBLEDHJE Pas shtypjes së Lëvizjes së Pejës, Porta e Lartë i vijoi ndjekjet dhe persekutimet në Shqipëri. Ajo forcoi më tej regjimin e terrorit policor dhe politikën e mohimit të të drejtave kombëtare më elementare të shqiptarëve. Atdhetarët shqiptarë mbajtën qëndrim kritik…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Dr. Marela GUGA

KONTRIBUTI  I PREFEKTURËS  SË BERATIT NË MBAJTJEN  E KONGRESIT TË  LUSHNJES Dr. Marela GUGA*     PËRMBLEDHJE Shqipëria po ballafaqohej me situata  të rrezikshme ndërkombëtare deri në  humbje të pavarësisë së saj. Kjo për faktin se diplomacia evropiane nuk po i përmbahej zgjidhjeve të saj politike, duke vënë në rrezik kufijtë e saj etnikë dhe…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Prof. Elena KOCAQI

ÇËSHTJA E SHKODRËS DHE AUSTRIA-HUNGARIA 1912-1913 Prof. Elena KOCAQI*   PËRMBLEDHJE Ky punim synon që të trajtojë konfliktin midis Austro-Hungarisë dhe Malit te Zi për Shkodrën, që u zhvillua nga tetori i vitit 1912 deri në maj të vitit 1913. Shkodra me insistimin Austriak i takoi Shqipërisë politike por mbahej e rrethuar nga Mali i…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Astrit AVDULAJ

TRAKTATI I FSHEHTË I LONDRËS DHE ESAT PASHË TOPTANI Astrit AVDULAJ*   PËRMBLEDHJE Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë nga Ismail Qemali ishte shumë e rëndësishme për krijimin e një shteti shqiptar. Ky akt i kryer në kushtet kur si rezultat i Luftërave Ballkanike gati i gjithë territori ishte i pushtuar nga ushtritë e fqinjëve veriorë…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Akad. Prof. Dr. Apollon BAÇE

LETËR E STUDENTËVE SHQIPTARË TË UNIVERSITETIT TË VJENËS DËRGUAR PRESIDENTIT AMERIKAN WILSON NË 15 DHJETOR 1918 Akad. Prof. Dr. Apollon BAÇE*   PËRMBLEDHJE Pas shpërbërjes së Perandorisë Osmane dhe fitimit të Pavarësisë Kombëtare (28.11.1912), Shqipëria u njoh si shtet i pavarur më 22 janar 1913 (Konferenca e Ambasadorëve në Londër), por gjysma e saj kishte…

DY FJALË QË NDRYSHUAN HISTORINË E BOTËS (pj.I)

DY FJALË QË NDRYSHUAN HISTORINË E BOTËS  (pj.I)Historia e kuptuar keq , nëse nuk tregohet kujdes , fare lehtë mund të rrezikojë të tërheqë me diskretitimin e saj, historinë e kuptuar mirë. Mark Bloch Mjeshtria e Historianit Ky studim bazohet në metodën që ka zënë vend të rëndësishëm në shkencën historike të shekullit të 20-të,…