Programi

Programi shqip-anglisht përmban ajkën e intelektualëve që do të mbajnë kumtesë në Kuvend – Kongres, me njohuri të thella mbi historinë, etnokulturën dhe gjuhësinë shqipe ku secili shkëlqen në fushën përkatëse. Programi është i mbushur me aktivitete të mirëmenduara në mënyrë që audienca të kujtojë rrënjët e veta duke shijuar programin e larmishëm të Kuvendit.

Dosje

KUVEND NDËRKOMBËTAR VAZHDIMËSIA HISTORIKO-GJUHËSORE DHE ETNOKULTURORE E SHQIPTARËVE PËRMES MIJËVJEÇARËVE Në marrëveshje me : Universitetin e Tiranës, Universitetin “Aleksandër Xhuvani”, Elbasan Universitetin “Ismail Qemali”, Vlorë Universitetin Europian të Tiranës, Tiranë Tiranë, 09-12 Maj, 2019 MUZEU KOMBËTAR

Broshura

Mbajtja e këtij kuvendi ka si qëllim që të parashtrojmë fakte historike, gjuhësore dhe etnokulturore të hulumtuara nga studiues të ndryshëm, të cilat vërtetojnë lidhjen e shqipes së sotme me gjuhët e antikitetit, dhe në për mjet tyre vazhdimësinë e pandërprerë të historisë sonë.

Kërkesë për komunikim

QENDRA KOMBËTARE “RRËNJËT TONA” SHOQATA “ALEANCA QYTETARE PËR MBROJTJEN E VLERAVE KOMBËTARE”, SHOQATA: “ILIRICUM SACRUM’ SHOQATA “IMAZHI SHQIPTAR” SHOQATA “VLERAT SHQIPTARE” QENDRA KËRKIMORE SHKENCORE – G & G GROUP Organizojnë: KUVENDIN NDËRKOMBËTAR “VAZHDIMËSIA HISTORIKO-GJUHËSORE DHE ETNOKULTURORE E SHQIPTARËVE” TIRANË, 09-11 MAJ, 2019, MUZEU KOMBËTAR I nderuar z.znj…, Ky mesazh më poshtë është përcjellë të 400…

Një mbishkrim dygjuhësh shqip dhe greqisht

Duke filluar me emrin grek DREJTËSI, dhe duke e konsideruar atë emër IVSTITIA, që na shfaqet më vonë në periudhën romake dhe duke qëndruar në kulturën helene mund ta identifikojmë këtë bust si perëndeshën, në një nga më të njohurat Themis, si Perëndeshën e Drejtësisë. Fusha: Gjuhësi Periudha : Antike Autori : Νίκος Στύλος Perkthyer…

Tomorri Mal – Dëshmitar i Gjithësisë

Tomorri – mal që s’fle Mali i Tomorit është formuar së paku 65 milion vjet më parë dhe rri e qëndron, ashtu si e shohim apo e prekim sot, qysh të paktën 5-6 milion vjet, shumë më parë se njeriu të çfaqej mbi dhè, sikundër na poetizon i madhi Xhevair Spahiu se: Atios në det…

Pse u flijua Europa Pelazgjike?

EUROPA PELLAZGJIKE DHE FLIJIMI I SAJ “Europa Pellazgjike” u flijua në shek. 18-19. Lashtësia, ku gjetën burimin artet, shkenca, filozofia, format drejtuese të shtetit dhe lindën ideologjitë politike, ju atribuan tërësisht jugut të gadishullit ilirik, të emërtuar më vonë Greqia Antike. Nëse ne kërkojmë në legjendat e lashta, mitet historike apo shkrimet më të lashta…

Njeriu Parahistorik

1.1.1 Ç’është parahistoria Më parë se të shqyrtojmë kohën e lindjes dhe të zhvillimit të njeriut parahistorik, shtyhemi të dëftejmë se ç’është parahistoria që veç gërvishjeve nëpër muret e shpellave nuk trashëgon aq fakte sa të arrish ta sendërtosh atë. Gjithsesi, ka displina si gjeologjia që arrin të përshkojë abisalet e milionave vjetëve, po për…

Dodona Pellazgjike dhe Tomorri i saj

Në portën e faltores së Dodonës pellazgjike shkruhej se në botë mbizotërojne tre fuqi, mençuria, forca, fati. Përmëndësit e parë si OMIRI (Homeri) dhe Herodoti shpjegojnë emrin DODONA të marrë nga perënditë e vjetra pellazgjike. Fatthënësit e DODONËS quheshin siç e thamë më lart: Tomuri, fatthënat Tomure, Tomurosose. Këtë e verteton e ëma e Aleksandrit…