KUVENDI IV NDËRKOMBËTAR

TRASHËGIMIA KULTURORE MATERIALE DHE SHPIRTËRORE E TRUNGUT PELLAZG-EPIR-ILIR-ARBNOR-SHQIPTAR NDËR SHEKUJ E MIJËVJECARË Poster Kuvend IV                                                                    FOTO NGA KUVENDI IV NDERKOMBETAR Dosje Kuvend…

Read more

Gjama e burrave

Gjama e burrave është një traditë e lashtë që ka përcjell popullin shqiptar për disa shekuj në veçanti në Veri të Shqipërisë. Megjithatë, kjo traditë ka nisur të zhduket dhe të vetmit që po e mbajnë gjallë janë pleqtë e këtyre vendeve veriore. Gjamën e burrave e vajin e grave na e ka përshkruar me…

Read more

Korifeu i letrave shqipe

Edhe kombi ka të drejtë përr reth meje Më 30 dhjetor të vitit 1940, në moshën 69 vjeçare, pas një plomonie që kishte marrë gjatë një vizite në Troshan, në fillim dhjetor 1940, atje ku kishte filluar jetën shërbestare dhe letrare, kthehet në Shkodër, i sëmurë rëndë, dhe pushon për të shkuar në amshim. Ai,…

Read more

Besimi hënor Mana

Zgjidhja më e keqe, qëndron pikërisht në fshehjen e historisë pas një strukture të ngritur tashmë, ku ajo bëhet objekt dhe mohohet si vlerë. Emmanuel Mounier Si përfundim : emri Mani i krahinës, në gadishullin e Peloponezit është formuar nga gjuha pellazgo-shqipe, si gjuhë e besimit të parë e njeriut europian , atij HËNOR dhe…

Read more