Gruaja – Kodi i nderit të familjes Shqiptare

ETIMOLOGJIA DHE KUPTIMI I KONCEPTIT GRUA Termi Gea në greqisht që në shqip d.t.th tokë e merr kuptimin primar nga fjala “Gi” (gji), që në gr. d.m.th. tokë. Por që në fakt, sipas A. Kolës, ky koncept rrjedh apo vjen nga “Gji”- ri i femrës.[1] Pas Kaosit, thotë Hesoidi, u krijua “Gjea”, (gjoksmadhja), për të…

Korifeu i letrave shqipe

Edhe kombi ka të drejtë përr reth meje Më 30 dhjetor të vitit 1940, në moshën 69 vjeçare, pas një plomonie që kishte marrë gjatë një vizite në Troshan, në fillim dhjetor 1940, atje ku kishte filluar jetën shërbestare dhe letrare, kthehet në Shkodër, i sëmurë rëndë, dhe pushon për të shkuar në amshim. Ai,…