REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES / BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR – Dr. Ing. Stefan PINGULI

KONGRESI I LUSHNJES –BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR Dr. Ing. Stefan PINGULI*   PËRMBLEDHJE Kongresi i Lushnjes është një nga ngjarjet më të mëdha historike të Kombit shqiptar, i cili arriti tre objektiva madhore: kushtetoi kufijtë shqiptarë nëpërmjet aktit të pavarësimit të plotë të tyre, zgjodhi qeverinë me këshillin e lartë prej 4 anëtarësh dhe…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Astrit AVDULAJ

TRAKTATI I FSHEHTË I LONDRËS DHE ESAT PASHË TOPTANI Astrit AVDULAJ*   PËRMBLEDHJE Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë nga Ismail Qemali ishte shumë e rëndësishme për krijimin e një shteti shqiptar. Ky akt i kryer në kushtet kur si rezultat i Luftërave Ballkanike gati i gjithë territori ishte i pushtuar nga ushtritë e fqinjëve veriorë…