REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Dashamir URUÇI

JUSUF URUÇI-LUFTËTAR I SHQUAR PËR MBROJTJEN E KUFIJVE SHQIPTARË Dashamir URUÇI*   PËRMBLEDHJE Në letrën nr.40, të datës 22 qershor 1878 të konsullit austro-hungarez Lipch, dërguar ambasadorit të Austro-Hungarisë në Stamboll, kontit Zichy njoftohet për nisjen në Prizren të një grupi delegatësh, ku bëjnë pjesë edhe Jusuf Uruçi si deputet i Shqipërisë. Më 19 qershor…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES / BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR – Dr. Ing. Stefan PINGULI

KONGRESI I LUSHNJES –BAZAT E SHTETIT MODERN SHQIPTAR Dr. Ing. Stefan PINGULI*   PËRMBLEDHJE Kongresi i Lushnjes është një nga ngjarjet më të mëdha historike të Kombit shqiptar, i cili arriti tre objektiva madhore: kushtetoi kufijtë shqiptarë nëpërmjet aktit të pavarësimit të plotë të tyre, zgjodhi qeverinë me këshillin e lartë prej 4 anëtarësh dhe…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Prof.dr. Nebi DERVISHI

PËRPJEKJET E SHQIPTARËVE NË TREVAT LINDORE NË PERIUDHËN (1905-1913) Prof.dr. Nebi DERVISHI*   PËRMBLEDHJE Pas shtypjes së Lëvizjes së Pejës, Porta e Lartë i vijoi ndjekjet dhe persekutimet në Shqipëri. Ajo forcoi më tej regjimin e terrorit policor dhe politikën e mohimit të të drejtave kombëtare më elementare të shqiptarëve. Atdhetarët shqiptarë mbajtën qëndrim kritik…

REFERATET DHE KUMTESAT E MBAJTURA NË KUVEND ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KONGRESIT TË LUSHNJES – Astrit AVDULAJ

TRAKTATI I FSHEHTË I LONDRËS DHE ESAT PASHË TOPTANI Astrit AVDULAJ*   PËRMBLEDHJE Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë nga Ismail Qemali ishte shumë e rëndësishme për krijimin e një shteti shqiptar. Ky akt i kryer në kushtet kur si rezultat i Luftërave Ballkanike gati i gjithë territori ishte i pushtuar nga ushtritë e fqinjëve veriorë…